NONI

Co vše umí NONI

Noni:

  • revitalizuje buňky a dodává tělu energi
  • uvolňuje stres
  • čistí krev
  • stimuluje imunitní systém
  • reguluje buněčné funkce
  • udržuje zdravou pokožku, vlasy a pokožku hlavy
  • účinný antioxidant, zbavuje tělo toxinů a škodlivých látek
  • zlepšuje paměť a koncentraci
  • ulevuje od bolesti a tlumí záněty
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • omezuje růst nádorových buněk
  • zabraňuje předčasnému stárnutí. Potlačuje choroby související s věkem jako je artritida, srdeční choroby, cukrovka či mrtvice
  • zlepšuje trávení
  • chrání proti virům a bakteriálním kmenům, které se staly odolnými vůči antibiotikům
  • působí na molekulární úrovni
  • omlazuje tělo

Proč dělá noni zázraky?

Nejdůležitější složka noni je  molekula nazývaná proxeronin. Po vypití džusu z noni se proxeronin dostatne do jater, která jej každé dvě hodiny vypustí do krevního oběhu v určitém množství a dostane se tak do různých částí našeho těla. Dále za účasti serotoninu dojde k přetvoření proxeroninu na xeronin, který se spojuje s proteiny. Proteiny plní důležité role. Dávají kostem, pokožce a vlasům jejich strukturu, v podstatě do poslední buňky těla. Umožňují dopravu živin do každé buňky, chovají se jako hormony a tím koordinují všechny tělesné pochody. Navíc fungují jako protilátky a tím podporují imunitní systém.

V současnosti člověk nedostává zpravidla ze své denní stravy potřebné množství proxeroninu, které potřebuje pro správnou funkci svých orgánů.

 Plody obsahují velké množství látek, které jsou důležité pro naše zdraví – jedná se o vitamíny (C, B1, B2, B3 a betakaroten), minerály (železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, selen), 18 aminokyselin včetně 9 esenciálních, vlákninu a enzymy. Z dalších obsažených látek jsou uváděny damnacanthal, serotonin, melatonin (upravují psychický stav, náladu, spánek, působí antidepresivně) a proxeronin (v lidských játrech se štěpí na xeronin a má řadu pozitivních účinků) a rovněž iridoidy, oligo- a polysacharidy, mastné kyseliny, kyselinu linolovou, alkaloidy, beta sitosterol a některé další.
 Chemická hnojiva, používána za účelem vyšších výnosů půdy, již nedokáží půdě zajistit dostatek mikroorganických výživných látek potřebných pro zdravý růst plodin.
Nežádoucí účinky u plodů indické moruše nejsou uváděny. Jen je třeba zdůraznit, že díky poměrně vysokému obsahu draslíku by plody a přípravky z nich neměli konzumovat lidé s onemocněním ledvin. Také nejsou doporučovány pro pacienty s nemocnými játry.

Jako zajímavost lze uvést, že plody indické moruše alias noni byly používány v tradičních přírodních medicínách, ať už v Polynésii či v Číně, což svědčí o její velké oblibě a rozšíření. Indická moruše také představuje zdroj přírodního barviva. Z kůry se získává hnědavě purpurové barvivo, které se používá při batikování a z kořenů se rovněž získává žluté barvivo, které používají obyvatelé Havajských ostrovů.

Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen + twelve =