GI – co to je ,a jeho důležitost

Glikemický Index

Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle), tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100, vyšší hodnoty zobrazené u potravin jsou ty, které nejvíce způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny např. pivo může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI 110.

Referenční hodnota – 100% (GI = TP/G x 100)

Proč je glykemický index důležitý?

Vaše tělo funguje nejlépe, pokud je hladina cukru v krvi stále stejná nebo podobná. Pokud hladina vašeho krevního cukru klesne příliš nízko, dostaví se pocit hladu. Pokud bude hladina cukru příliš vysoká, váš mozek pošle signál slinivce břišní, aby začala vylučovat inzulín. Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi především tím, že přemění přebytek cukru v tuk, který uloží.  Také se zvětšuje riziko, že vaše tělo uvolní příliš velké množství inzulínu a hladina cukru bude zase příliš nízká.Z tohoto důvodu, pokud budete konzumovat potraviny, které způsobují velkou a rychlou glykemickou odezvu, můžete pocítit prvně nárůst energie a nálady, jak bude stoupat hladina cukru v krvi, ale poté bude následovat rychlý pokles cukru v krvi následkem jeho přestupu do buněk a přeměně na tuky, které se uloží v tukové tkání. Přichází únava a hlad!Zvýšené ukládání tuku zní dost špatně, ale osoby s cukrovkou (diabetes mellitus, typ 1 a 2) mají ještě větší problém. Jejich tělo není schopné vylučovat inzulín, nebo jej vylučuje v menší míře, proto je hladina cukru v jejich těle, pokud nejsou správně léčeni, velmi vysoká, což vede k celé řadě dalších zdravotních problémů.Teoreticky slouží glykemický index k tomu, aby minimalizoval možné problémy s inzulínem, které způsobují potraviny, které mají větší vliv na hladinu cukru v krvi.

Potraviny s nízkým GI<55

  • zvedají postprandiální glykémii (glykémii po jídle) velmi pomalu – tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety
  • např.: většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, černý chléb, atd.

Potraviny se středním GI 56-69

  • zvedají postprandiální glykémii středně rychle

Potraviny s vysokým GI>70

  • zvedají postprandiální glykémii velmi rychle – nevhodné pro diabetiky ve větším množství (pouze jako lék na hypoglykémii)
  • např.: Cornflakes, brambory vařené, med, burizony, chipsy, glukóza, pivo (GI=110)