Pohlížejme na sebe jako na CELEK  – jako takoví budeme fungovat, pokud bude naše tělo, náš organismus v rovnováze – výživa = životospráva, pohyb = životní styl, mysl = psychika.

Vítejte na  stránkách o . . .

Životní styl je faktor, který až z 80% ovlivňuje naše zdraví. Zbývajících 20% zahrnuje ostatní vlivy, především dědičnost a zdravotní péči. Důležitá je kvalitní, pestrá a vyvážená strava, která umožňuje udržet optimální zdravotní stav a mít dostatek energie na práci a ostatní aktivity. Zdravý způsob života v rodině znamená starat se o své duševní a tělesné zdraví a zejména duševní, které ohrožuje nadměrná psychická zátěž a stresové stavy.Zásady správné výživy a stravovací návyky si osvojujeme zejména v rodině a kuchyň každé rodiny je jedinečná a neopakovatelná. To co si např. dítě osvojí v dětství, táhne se s ním po celý život. Zdraví celé rodiny a především dětí závisí na způsobu života, a tedy i od potravy, kterou členové rodiny konzumují. Správná výživa, to je začít se stravovat pravidelně. Základem jsou tři hlavní jídla dne, doplněné 2x  svačinou.

Zrychlený životní styl naší společnosti produkuje potraviny, ve kterých chybí spousta důležitých výživných látek.

Pestrá strava!

Měli bychom dávat přednost pestré stravě, obsahující dostatek bílkovin, tuků a správných sacharidů,(ohlídat jednoduché sacharidy-cukry), včetně mléčných výrobků a masa. Každý den bychom si měli dopřát blahodárnou vlákninu kvůli trávení, protože správně působí na činnost střev, dále minerály a vitamíny, které získáme z ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných potravin. Jsou zdrojem vlákniny, která naplní žaludek, vyvolá pocit sytosti a zároveň aktivuje činnost střev, neutralizuje škodlivé střevní bakterie a jedovaté látky, čímž přispívá i ke snížení cholesterolu v krvi.

Zdravá a vyvážená strava však nepředstavuje drastické diety či extrémní stravovací režim. Zpestření stravy je o výběru co nejvíce druhů potravin, přičemž se netřeba přejídat. Jíst třeba pomalu, beze spěchu a jídlo dobře rozžvýkat. Snažit se o to, aby základem jídelníčku byla zelenina v rozmanitých úpravách, např. pestré zeleninové saláty a polévky. Jíst třeba i hodně ovoce v syrovém stavu (opět hlídat jednoduché sacharidy). Denně bychom měli sníst tři porce mléčných výrobků, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku, navíc, jogurty pomáhají trávit laktózu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × two =